Membra Jesu Nostri
20.15 uur, vrijdag 12 maart 2010
Eendrachtskerk, Eendrachtsstraat 95, Rotterdam (kaart).
15.00 uur, 14 maart 2010
St. Josephkerk, Jansstraat 41, Haarlem
(route, kaart).
Cappella Gabrieli, met Yukie Yamaguchi (eerste viool), Rie Kimura (tweede viool), Nika Zlataric (eerste viola da gamba), Cathérine Bahn (tweede viola da gamba), Yerzi Walczak (cello), Yoshi Kazama (orgel).
De leraar van Bach en zijn schoonvader
In de late herfst van 1704 vertrok de negentienjarige Johann Sebastian Bach van Arnstadt naar Lübeck aan de Oostzee, vierhonderd kilometer verderop. Waarom ondernam Bach zo’n reis door Noord-Duitsland, te voet, over het onherbergzame Harzgebergte, in de tijd dat winters nog winters waren? Nordic walking was nog niet uitgevonden.
Bach ging op studiereis. Zijn doel was de Marienkirche, waar Diet(e)rich Buxtehude organist was en organisator van de Abendmusiken, een concertserie voor (en gesubsidieerd door) de kooplieden in de Hanzestad.
Om Buxtehude als musicus mee te maken, was een reis van ruim vier weken kennelijk niet te veel moeite. Wat goed genoeg was voor Bach, is dat hopelijk ook voor u, dachten we, en daarom brengen we als opmaat voor Pasen het bekendste werk van Buxtehude, een pareltje uit de barok. Membra Jesu nostri (1680) is een cyclus voor zangers en instrumentaal ensemble van zeven cantates waarin zeven essentiële lichaamsdelen van Jezus aan het kruis worden behandeld: de voeten, de knieën, de handen, de zij, de borst, het hart en het gezicht. Membra Jesu nostri staat bekend als het eerste Lutherse oratorium.
Het andere werk op het programma is Dominus illuminatio mea, een Geistliches Konzert van Franz Tunder (1614-1667). Buxtehude was de opvolger van Tunder en werd meteen zijn schoonzoon. In die tijd hoorde de dochter van de voorganger bij de arbeidsvoorwaarden. Ook dit stuk wordt begeleid door strijkers en basso continuo.
Programma
Franz Tunder (1614 - 1667):
Dominus illuminatio mea
Dieterich Buxtehude (c. 1637 – 9 May 1707):
Membra Jesu Nostri