‘Missa pro defunctis’ van Jean Richafort

Zaterdag, 24 april 2022, 16.00 uur
Zondag 24 april, Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1, 3062 VJ Rotterdam

Entree: uw gift

Cappella Gabrieli zingt de ’Missa pro defunctis’ van Jean Richafort

Op zondag 24 april zingt Cappella Gabrieli de ‘Missa pro defunctis’ van Jean Richafort, een leerling van Josquin des Prez. Dit zesstemmige werk is een van de mooiste en beroemdste requiems uit de zestiende eeuw. Beroemd door enerzijds de verwijzing naar Josquin, en anderzijds de compositorische vondsten.

Cantus firmus, maar dan anders

Zoals gebruikelijk citeert één van de stemmen de gregoriaanse cantus firmus. Veruit de meeste componisten laten de cantus firmus door de tenoren zingen, maar Richafort geeft deze partij in veel delen van zijn mis aan de sopranen. Alleen al daarin is de ‘Missa pro defunctis’ dus anders dan u gewend bent.

Yesterday

Nóg verrassender is dat Richafort twee stemmen in de mis melodiefragmenten uit het werk van Josquin laat zingen, in de vorm van een dubbelcanon in de kwint. Richafort kiest hiervoor ’circumdederunt me’, een melodie die Josquin zelf vaak gebruikte als basis voor zijn eigen composities. Ook gebruikt Richafort een fragment uit Josquins ’Faulte d’argent’ met de tekst ‘c'est douleur non pareille’. Wat u moet weten is dat dit chansonfragment indertijd net zo bekend was als heden ten dage ‘Yesterday’ van de Beatles.

De overige vier stemmen bewegen zich in vrij contrapunt om deze twee stemmen heen. Daarbij raakt Richafort, naarmate het werk vordert, toonsoorten die steeds verder verwijderd zijn van de oorspronkelijke toonsoort van F waarin het stuk begon.

Trombones in canon

Cappella Gabrieli kiest voor de uitvoering van dit werk voor een combinatie van zangers en instrumentalisten. Het koor zingt vier partijen. De twee canon-partijen worden op trombones gespeeld. Daarnaast gebruiken we ons eigen, speciaal voor zestiende-eeuws repertoire gebouwde kistorgeltje.

Het programma wordt aangevuld met chansons en motetten van Josquin en Mouton. Cappella Gabrieli werkt voor dit concert samen met trombonisten Tim Dowling en Sam Nolan en met organist Eric Koevoets. Het geheel staat onder leiding van Maarten Michielsen. Zie hier het » programmaboek (PDF).