Passie na pasen: Cappella Gabrieli zingt
Lagrime di San Pietro van Lassus

Persbericht - Rotterdam, 8 februari 2005

2 april, 20.15u, Oud-katholieke kerk, Ruysdaelstraat 39, Amsterdam

3 april, 15.00u, Lambertuskerk, Beneden-Oostzeedijk 1-3, Rotterdam

Entree gratis; bijdragen bij de uitgang zijn welkom.

Lagrime di San Pietro van Lassus (ook bekend als Orlando di Lasso, 1532-1594) is een van de grote meesterwerken uit de Renaissance. De zevenstemmige geestelijke madrigaalcyclus is het laatste werk dat Lassus componeerde: drie weken na de voltooiing ervan overleed hij, op 14 juni 1594. Samen met Palestrina geldt Lassus als de belangrijkste componist van de laat-renaissance.

Lagrime di San Pietro betekent 'de tranen van de heilige Petrus'. In 21 gedichten beschrijft tekstdichter Luigi Tansillo de wroeging die Petrus kwelde nadat hij Christus had verloochend. Uit het werk spreekt een ingetogen expressiviteit, een grote helderheid en een bijzondere aandacht voor de uitbeelding van de tekst. Toch wordt de cyclus door zijn complexiteit en omvang maar zelden uitgevoerd; hij vergt een grote inzet en concentratie van uitvoerder en luisteraar.

Het Rotterdamse kamerkoor Cappella Gabrieli voert de zwanenzang van Lassus tweemaal uit: in Amsterdam en in Rotterdam. Cappella Gabrieli is voortgekomen uit het Koorproject Rotterdam, een van de eerste projectkoren in Nederland. Maarten Michielsen is de vaste dirigent van het koor.

Tekst: Dick van Teylingen.