Blog - Overzicht

02/2020: Concert organiseren – deel 1

Voordat u in de kerkbanken zit om een concert van ons bij te wonen hebben wij al heel wat achter de rug. Allereerst moet er natuurlijk een programma samengesteld worden. Daarover buigen dirigent Maarten, bariton Peter en bas Bert zich. Met enige regelmaat waren Maarten en Bert daartoe in het pre-coronatijdperk te vinden in de bibliotheek van het Instituut voor Muziekwetenschappen in Utrecht. Als kinderen in een snoepwinkel grasduinden ze door de uitgebreide muziekcollectie. Het is te hopen dat ons koor nog een lang bestaan gegund is, want anders zou de keuzestress hun wel eens te veel kunnen worden!
meer...

01/2020: Onbekend maar toch bemind: Pierre de Manchicourt

Manchi-wát? Dat was mijn eerste reactie toen Maarten vertelde dat we een mis van Manchicourt gingen uitvoeren. Schrijver dezes had nog nooit van de goede man gehoord. Ik deed wat ik meestal doe als we een mij onbekend werk zingen. Ik ging te rade bij Spotify en YouTube om te zien of ik een opname van de Missa Cuidez vous que Dieu nous faille* kon vinden. Dat was niet het geval.
meer...

12/2019: Kerstmis in roerige tijden deel 4

Het komt bij ons niet zo heel vaak voor dat individuele koorleden solo’s vertolken. Tijdens deze kerstconcerten was dat in Distlers Weihnachtsgeschichte wel het geval. Dat maakt zo’n uitvoering nóg spannender.
meer...

11/2019: Kerstmis in roerige tijden deel 3

Het waren twee goedbezochte concerten, afgelopen maand in Den Haag en Rotterdam. Ons eerste kerstconcert vond plaats in de Oud-Katholieke Kerk aan de Juffrouw Idastraat in Den Haag – één van onze vaste concertlocaties. We zijn verknocht aan deze kerk vanwege zijn heerlijke akoestiek. En verder is hij precies groot genoeg.
meer...

10/2019: Kerstmis in roerige tijden deel 2

Distler voltooide Die Weihnachtsgeschichte in 1933. Het jaar waarin Adolf Hitler absoluut heerser over Duitsland werd. En het jaar waarin Distler zich genoodzaakt zag lid te worden van de NSDAP om zijn loopbaan veilig te stellen. De bisschop van Lübeck, waar Distler toen werkte, had namelijk besloten dat kosters en organisten lid van de NSDAP moesten worden.
meer...

09/2019: Kerstmis in roerige tijden 1

Er is veel mis in de wereld. Oorlogen. Terroristische aanslagen. Steekpartijen. Mensensmokkel. Klimaatverandering. Overstromingen. Plasticsoep. Vroeger was echter niet alles beter. Zo leefde en werkte Thomas Tallis ten tijde van de Engelse Reformatie.
meer...

08/2019: Huiscomponist Joop Voorn

Niet ieder koor kent de luxe van een huiscomponist. Wij wel. Joop Voorn schrijft al sinds 2005 prachtige muziek speciaal voor Cappella Gabrieli. Hieronder een verslag van een vruchtbare samenwerking die al bijna 20 jaar duurt.
meer...

07/2019: Puzzelen met Lassus

Wat hebben we geworsteld met het Miserere van Lassus! In het begin van de repetitieperiode voor onze concerten in september was het echt even puzzelen voordat we plezier beleefden aan de uitvoering van dit stuk, en dat terwijl het exemplarisch is voor de muziek die ons zo na aan het hart ligt: 16e -eeuwse polyfonie! De oorspronkelijke notatie van het Miserere mei Deus bleek namelijk voor alle partijen te laag. Onze stemmen, en daardoor ook de compositie, kwamen niet tot hun recht. We probeerden het een grote secunde hoger. Dat bleek niet de oplossing waarop we gehoopt hadden. Het klonk (en voelde) nog steeds niet goed.
meer...