Blog - Overzicht

Kerstmis in roerige tijden deel 2

Distler voltooide Die Weihnachtsgeschichte in 1933. Het jaar waarin Adolf Hitler absoluut heerser over Duitsland werd. En het jaar waarin Distler zich genoodzaakt zag lid te worden van de NSDAP om zijn loopbaan veilig te stellen. De bisschop van L├╝beck, waar Distler toen werkte, had namelijk besloten dat kosters en organisten lid van de NSDAP moesten worden.
meer...

09/2019: Kerstmis in roerige tijden

Er is veel mis in de wereld. Oorlogen. Terroristische aanslagen. Steekpartijen. Mensensmokkel. Klimaatverandering. Overstromingen. Plasticsoep. Vroeger was echter niet alles beter. Zo leefde en werkte Thomas Tallis ten tijde van de Engelse Reformatie.
meer...

08/2019: Huiscomponist Joop Voorn

Niet ieder koor kent de luxe van een huiscomponist. Wij wel. Joop Voorn schrijft al sinds 2005 prachtige muziek speciaal voor Cappella Gabrieli. Hieronder een verslag van een vruchtbare samenwerking die al bijna 20 jaar duurt.
meer...

07/2019: Puzzelen met Lassus

Wat hebben we geworsteld met het Miserere van Lassus! In het begin van de repetitieperiode voor onze concerten in september was het echt even puzzelen voordat we plezier beleefden aan de uitvoering van dit stuk, en dat terwijl het exemplarisch is voor de muziek die ons zo na aan het hart ligt: 16e -eeuwse polyfonie! De oorspronkelijke notatie van het Miserere mei Deus bleek namelijk voor alle partijen te laag. Onze stemmen, en daardoor ook de compositie, kwamen niet tot hun recht. We probeerden het een grote secunde hoger. Dat bleek niet de oplossing waarop we gehoopt hadden. Het klonk (en voelde) nog steeds niet goed.
meer...