Wereldpremière: Gesualdo's Sacrae Cantiones na vierhonderd jaar voltooid

Wereldpremière voltooide Cantiones op 2 juli te Arnhem. Cappella Gabrieli zingt de eerste voltooide Cantiones op het Internationale Korenfestival: 2 juli, 14.00 uur, Walburgisbasiliek, Walburgisplein 1, Arnhem

In 1603 publiceerde Don Carlo Gesualdo da Venosa (1560-1613) twee boeken met Sacrae Cantiones: een voor vijf stemmen en een voor zes en zeven stemmen. In zijn madrigalen had hij al blijk gegeven van zeer eigenzinnige opvattingen op het gebied van chromatiek, harmonie en modulatie, en ook voor zijn geestelijke muziek gebruikt hij tot dan toe ongehoorde expressiemiddelen. Samen met de beroemde Responsoria voor de Goede Week (1611) vormen de Sacrae Cantiones het leeuwendeel van Gesualdo's religieuze repertoire.

De Cantiones hebben grote kwaliteiten, maar ook één in het oog springend bezwaar: ze zijn niet compleet overgeleverd. Van alle twintig stukken ontbreken de bassus- en de sextuspartij. Igor Strawinsky was de eerste die het mogelijk maakte de muziek opnieuw uit te voeren. Hij completeerde in 1960 drie Cantiones ter gelegenheid van de vierhonderdste geboortedag van Gesualdo.

StichtingKoorprojecten Rotterdam heeft drie componisten gevraagd om alle stukken aan te vullen: Henri Broeren, Theo Verbey en Joop Voorn. De gecompleteerde Cantiones Sacrae worden uitgevoerd door het Rotterdams kamerkoor Cappella Gabrieli, dat onder leiding van Maarten Michielsen een ruime ervaring heeft met het uitvoeren van muziek uit deze periode.

Tekst: Dick van Teylingen.