Gesualdo en Palestrina

Concert: zaterdag 17 juni 2006, 20.15 uur, Oude of Pelgrimvaderskerk, Aelbrechtskolk 20, Rotterdam - Delfshaven. Toegang: uw gift.

Graag nodigen we u uit voor ons volgende concert, op zaterdag 17 juni. U krijgt dan muziek te horen van twee componisten: Gesualdo en Palestrina.

Beter gezegd: we zingen muziek van vijf componisten. Dat vraagt om uitleg. Op 17 juni hoort u een substantieel deel van het Grote Cappella Gabrieli Project: de voltooiing, na vierhonderd jaar, van de zes- en zevenstemmige Cantiones Sacrae van Don Carlo Gesualdo da Venosa. Van de motetten, gedrukt in 1603, zijn twee partijboeken verloren gegaan: de tweede sopraan en de bas. In opdracht van Cappella Gabrieli completeerden drie Nederlandse componisten de gehandicapte motetten: Henri Broeren, Theo Verbey en Joop Voorn. Ze deden dat allemaal op hun eigen manier: de een probeert dicht bij Gesualdo’s muzikale idioom te blijven, de ander presenteert zich nadrukkelijk als een componist van nu en laat zijn eigen lijnen aanschuren tegen die van Gesualdo. Spannende muziek, ook al omdat Gesualdo in zijn eigen tijd gold als een extravagante nieuwlichter, met buitenissige opvattingen over harmonie en stemvoering.

Giovanni Pierlugi da Palestrina was in die tijd juist de kampioen van hoe het wel moest. Zijn muziek gold als het voorbeeldige voertuig van religieuze overpeinzing en verdieping. De tekst was verstaanbaar, in de muziek klonken geen olijke verwijzingen naar wereldlijke liedjes of andere dissonanten die de aandacht maar van de boodschap zouden afleiden. Palestrina schreef 104 missen en maar één requiem. En juist dat gaan we zingen.

Nieuwlichterij en kerkelijke goedkeuring: het blijken twee wegen naar bijzondere muziek, vol schoonheid en passie. Ook (of misschien juist?) voor eenentwintigste-eeuwse oren. We zien u graag bij ons concert.

Tekst: Dick van Teylingen.

Programma

Don Carlo Gesualdo da Venosa (1560-1613)
Cantiones Sacrae:

 1. Sana me Domine (Gesualdo/Broeren)
 2. Ave Sanctissima (Gesualdo/Broeren)
 3. Assumpta est Maria (Gesualdo/Voorn)
 4. Verba mea (Gesualdo/Voorn)
 5. O oriens (Gesualdo/Voorn)
 6. Adoramus te Christe (Gesualdo/Verbey)
 7. Ardens est cor meum (Gesualdo/Verbey)
 8. Discedite a me (Gesualdo/Verbey)
 9. O anima sanctissima (Gesualdo/Verbey)

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594)
Requiem: (1551)

 1. Introitus (gregoriaans)
 2. Kyrie
 3. Tractus Absolve Domine (gregoriaans)
 4. Offertorium
 5. Sanctus
 6. Benedictus
 7. Agnus Dei (1, 2 en 3)
 8. Communio Lux aeterna (gregoriaans)