Sacrae Cantiones van Carlo Gesualdo da Venosa

Concert: 20.15 uur, vrijdag 2 februari 2007, Pieterskerk, Pieterskerkhof, Utrecht (kaart). Entree €10 / €6 (gereduceerd), kaarten aan de zaal.

Graag nodigen we u uit voor ons volgende concert, op vrijdag 2 februari. We zijn uitgenodigd in het Mekka van de Oude Muziek, de Pieterskerk in Utrecht en zingen daar muziek van twee componisten: Gesualdo en Palestrina.

Beter gezegd: we zingen muziek van vijf componisten. Dat vraagt om uitleg. Op 2 februari hoort u een nieuwe selectie uit het Grote Cappella Gabrieli Project: de voltooiing, na vierhonderd jaar, van de zes- en zevenstemmige Cantiones Sacrae van Don Carlo Gesualdo da Venosa. Van de motetten, gedrukt in 1603, zijn twee partijboeken verloren gegaan: de tweede sopraan en de bas.

In opdracht van Cappella Gabrieli completeerden drie Nederlandse componisten de gehandicapte motetten: Henri Broeren, Theo Verbey en Joop Voorn. Ze deden dat allemaal op hun eigen manier: de een probeert dicht bij Gesualdo’s muzikale idioom te blijven, de ander presenteert zich nadrukkelijk als een componist van nu en laat zijn eigen lijnen aanschuren tegen die van Gesualdo. Spannende muziek, ook al omdat Gesualdo in zijn eigen tijd gold als een extravagante nieuwlichter, met buitenissige opvattingen over harmonie en stemvoering.

Giovanni Pierlugi da Palestrina was in die tijd juist de kampioen van hoe het wèl moest. Zijn muziek gold als het voorbeeldige voertuig van religieuze overpeinzing en verdieping. De tekst was verstaanbaar, in de muziek klonken geen olijke verwijzingen naar wereldlijke liedjes of andere dissonanten die de aandacht maar van de boodschap zouden afleiden. Palestrina schreef 104 missen en maar één requiem. En juist dat gaan we zingen.

Nieuwlichterij en kerkelijke goedkeuring: het blijken twee wegen naar bijzondere muziek, vol schoonheid en passie. Ook (of misschien juist?) voor eenentwintigste-eeuwse oren. We zien u graag bij ons concert. Omdat reserveren niet mogelijk is, raden we u aan vóór 19.30u te komen, als u een (akoestisch) goede plaats wilt bemachtigen in de voorste rijen…

Tekst: Dick van Teylingen.

Programma

Don Carlo Gesualdo da Venosa (1560-1613):
Sacrae cantiones per sei voci (1603)

 1. O Oriens (sextus en bassus: Joop Voorn)
 2. Assumpta est Maria (sextus en bassus: Joop Voorn)
 3. Sana me (sextus en bassus: Henri Broeren)
 4. Ave Sanctissima Maria (sextus en bassus: Henri Broeren)
 5. Virgo Benedicta (sextus en bassus: Theo Verbey)
 6. Franciscus Humilis (sextus en bassus: Theo Verbey)

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594):
Requiem (1551)

 1. Introitus (gregoriaans)
 2. Kyrie
 3. Tractus Absolve Domine (gregoriaans)
 4. Offertorium
 5. Sanctus
 6. Benedictus
 7. Agnus Dei (1, 2 en 3)
 8. Communio Lux aeterna (gregoriaans)