De Tranen van Petrus

20.15 uur, donderdag 12 april 2012
Teresia van Avilakerk, Westeinde 12a, 2512 HD Den Haag (kaart)

16.00 uur, zaterdag 14 april 2012
Eendrachtskerk, Eendrachtsstraat 95, 3012 XH Rotterdam (kaart).

Entree: €15. Voorverkoop: €12,50

Cappella Gabrieli in Den Haag

Cappella Gabrieli in Den Haag. Foto: Marion Smits

Op 12 en 14 april zingt Cappella Gabrieli de Lagrime di San Pietro van Lassus (1532 – 1594) in Den Haag en Rotterdam. In 2004 en 2005 stond dit stuk ook al op het programma van het Rotterdamse koor. ‘Dit meesterwerk verdient het om meer dan eens uitgevoerd te worden, en wel ná Pasen’, aldus dirigent Maarten Michielsen.

‘De Lagrime geven uitdrukking aan de zielenstrijd van de apostel Petrus, die wordt gekweld door diep berouw over zijn verraad aan Christus, ook na diens kruisiging en wederopstanding. Daarom hebben wij ervoor gekozen om dit stuk na Pasen uit te voeren’, legt Michielsen uit.

De gewetenswroeging van Petrus is op onnavolgbare wijze verwoord door de Italiaanse dichter Luigi Tansillo (1510-1568) in zijn Lagrime di San Pietro, het laatste werk dat hij schreef. In zijn gedicht geeft Tansillo blijk van groot psychologisch inzicht en beschrijft hij de gevoelens en gedachten van Petrus uitermate treffend.

Tansillo’s zwanenzang inspireerde Lassus (ook bekend als Orlando di Lasso) tot het componeren van zijn geestelijke madrigalencyclus Lagrime di San Pietro, een werk dat hij helaas nooit heeft horen uitvoeren, omdat hij kort na de voltooiing ervan overleed. Lassus’ compositie is zevenstemmig en ongebruikelijk lang voor Renaissance-begrippen: een uur lang onversneden contrapunt. Cappella Gabrieli is een van de weinige koren in de regio dat zich in het bijzijn van publiek aan dit werk durft te wagen.

Programma

Orlando di Lasso (1594):
Lagrime di San Pietro

Orlando di Lasso