Gesualdo, Morales, Schütz

16.00 uur, zaterdag, 28 september 2013
Dorpskerk, Kalverstraat 1, Ouderkerk aan den IJssel (kaart)
Toegang: uw gift.

Ook bij gebrek aan een stoplicht is er in Ouderkerk aan den IJssel altijd wat te doen. Zo ook zaterdag 28 september; 's avonds disco in de Drie Maenen; 's middags 16e eeuwse koorwerken in de Dorpskerk.

In dit middagconcert ligt het accent op het werk van Carlo Gesualdo da Venosa. Diens muziek gold in zijn tijd als experimenteel. Zo experimenteel dat ze bijna niet uitgevoerd werd. Pas sinds Strawinsky zijn muziek ging bewerken, is er weer aandacht voor de muziek van Gesualdo.

Tijdens dit concert zingt Cappella Gabrieli 6-stemmige motetten uit Gesualdo’s tweede boek met Cantiones Sacrae. Deze verzameling gold lange tijd als onuitvoerbaar omdat er twee partijen ontbraken. In 2004 hebben 3 nederlandse componisten, in opdracht van Cappella Gabrieli, deze motetten voltooid. Komt u vooral luisteren hoe prachtig ze dat gedaan hebben.

Daarnaast zingen we werken van Morales. Aan zijn muziek is goed te horen wat er aan Gesualdo vooraf ging. De effectvolle muziek van Schütz is een waardige afsluiting van de gouden periode van de a-cappella koormuziek.

Programma

Cristóbal de Morales (c.1500–1553):
Exaltata est Sancta Dei genitrix
Regina Caeli

Heinrich Schütz (1585–1672):
Das ist mir lieb

Don Carlo Gesualdo da Venosa (1560-1613):
(motetten uit Sacræ Cantiones liber secundus)
Virgo benedicta
Ave sanctissima Maria
O Oriens
O sacrum convivium
Discedite a me

Joop Voorn (1932):
Schweigsamer Tod - Aegyptisches Totengebet