Lamentaties van Robert White

Zaterdag, 23 september 2017, 16.00 uur
Dorpskerk, Kalverstraat 1, Ouderkerk aan den IJssel (kaart)

Entree: uw gift

De Lamentaties van Robert White, Peccavimus van Christopher Tye (één van de langste motetten uit de Tudor-tijd) en een Litanie van Monteverdi. Allemaal topmuziek waar u vast wel eens van gehoord hebt, maar die zelden tijdens concerten te beluisteren is. Dat is het programma van Cappella Gabrieli op zaterdag 23 september om 16:00 uur in de Dorpskerk te Ouderkerk aan den IJssel.

Van Christopher Tye zingt het koor het zevenstemmige motet Peccavimus cum patribus nostris. Dit prachtige werk wordt helaas zelden uitgevoerd, wat misschien te wijten is aan de bijzondere bezetting.

Daarna klinkt muziek van de schoonzoon en opvolger van Tye aan de kathedraal van Ely: Robert White. White was in zijn tijd even beroemd als zijn toenmalige collega’s Byrd en Tallis. Aan het eind van zijn leven was hij zelfs ‘Master of the choristers’ aan de Westminster Abbey, de meest prestigieuze positie op dat moment. Aan zijn vijfstemmige Lamentaties kunt u goed horen waarom hij zo gewaardeerd werd.

In dit Monteverdi-jaar, tot slot, mag een werk van ‘Il divino Claudio’ natuurlijk niet ontbreken. Van hem klinkt de 6-stemmige Litanie.

Het concert begint om 16.00 uur. De entree is gratis. Na afloop wordt er een collecte gehouden. De werken van Tye en White waren ook te horen in ons concert van 12 maart j.l. In het programmaboekje van dat concert kunt u meer lezen over deze 2 componisten. Voor meer informatie over Claudio Monteverdi treft u hiernaast ook het boekje van ons jubileumprogramma in mei van dit jaar, toen wij zijn Mariavespers hebben uitgevoerd.

Programma

Christopher Tye:
Peccavimus cum patribus

Robert White (c. 1538 – 1574):
Lamentaties van Jeremias

Claudio Monteverdi (1567-1643):
Litania Loretana