L’Héritier & Arcadelt

Zaterdag 25 november 2017, 20.15 uur
Oud-Katholieke kerk, Juffrouw Idastraat 7, Den Haag (kaart)

Zondag 26 november 2017, 15.00 uur
Eendrachtskerk, Eendrachtsstraat 95, 3012 XH Rotterdam (kaart).

Toegang €17,50
Voorverkoop €15,00 + transactiekosten via online kaartverkoop
Voorverkoop €15,00 via de koorleden

Cappella Gabrieli’s novemberprogramma draait om de muziek van twee Vlaamse componisten die de Vlaamse stijl naar Italië hebben gebracht: Jean L’Héritier en Jacob Arcadelt. Van Arcadelt zingen we een, volgens de principes van de musica reservata geschreven, vijfstemmige mis. Van L’Héritier klinken vijf-, zes- en zevenstemmige motetten.

Jean L’Héritier (1480 - 1551) was een leerling van Josquin des Prez. In 1506 reisde hij naar Ferrara, waarschijnlijk op aanbeveling van Antoine Brumel, die hij nog kende uit Vlaanderen. In de jaren daarna duikt zijn naam op in Rome, Mantua en Verona en later ook nog in Venetië. Stilistisch is zijn werk te plaatsen tussen dat van Josquin en Palestrina: vloeiende lijnen en regelmatige imitaties. Later werk kent een afwisseling tussen poly- en homofone passages. Dit voor een groter dramatisch effect. Palestrina heeft zijn Nigra sum-mis gebaseerd op het Nigra sum-motet van L’Héritier.

Jacob Arcadelt (ca. 1505 - 1568/1575) vestigde zich, na een tussenstop van een jaar in Florence, in 1536 in Rome, waar hij lid werd van de Cappella Giulia, het koor van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. Vanaf 1540 was hij kapelmeester van het koor van de Sixtijnse kapel (Cappella Sistina), waar ook Palestrina deel van uitmaakte. Arcadelt verinnerlijkte de wereldlijke compositiestijl van de Italianen en verbond die met de geestelijke van de Vlaamse polyfonisten. De laatste, de zogeheten musica reservata, streefde de volmaaktheid na. Een streven dat trachtte te voldoen aan de strengste en duidelijkste voorschriften op het gebied van de compositieleer. Arcadelt wist deze regels perfect en op bijzonder vindingrijke wijze te handhaven.

Palestrina heeft Arcadelt overigens later opgevolgd als kapelmeester, maar daar heeft hij niet lang plezier van gehad. Palestrina werd namelijk al heel snel ontslagen.

Programma

Jakob Arcadelt (c. 1507 – 1568)
Missa Ave Regina Caelorum

Jean l’Héritier
Surrexit Pastor Bonus

Jean l’Héritier (c. 1480 – 1551)
Alma redemptoris mater

Jean l’Héritier
Locutus est Dominus ad Moysen