Missa Puer natus est nobis en Die Weihnachtsgeschichte

Zaterdag 23 november 2019 20.15 uur, Oud-Katholieke kerk, Juffrouw Idastraat 7, Den Haag [Tickets]

Zondag 24 november 2019 15.00 uur, Eendrachtskapel, Eendrachtstraat 95, Rotterdam [Tickets]

---

Cappella Gabrieli zingt Tallis en Distler

Je leest vaak dat we in onrustige tijden leven. Het is ook niet niks wat er zoal speelt: klimaatverandering, terroristische aanslagen, de opkomst van het rechts nationalisme, Brexit, gesjoemel met data, digitale criminaliteit. Je zou je zomaar onveilig kunnen gaan voelen.

Vroeger was echter niet alles beter. De componisten wier werk we in ons nieuwe programma uitvoeren leefden ook in een context die je op z’n minst uitdagend zou kunnen noemen.

Zo werkte Tallis ten tijde van de Engelse Reformatie. Katholieken en protestanten vochten elkaar tot op hoog niveau de tent uit. Menigeen liet in die strijd het leven.

In die context schreef Tallis zijn (kerst)mis Puer natus est nobis, vermoedelijk ter gelegenheid van de komst van de Spaanse koning Filips II naar Engeland in 1554. De katholieke vorst nam daarbij zijn beroemde Capilla Flamenca mee. Waarschijnlijk heeft dat Tallis geïnspireerd het stuk in de Vlaamse stijl te schrijven, met een voor die stijl kenmerkend vol, sonoor en breed geluid.

Distlers Weihnachtsgeschichte dateert uit 1933. De crisistijd in vooroorlogs Duitsland maakte Distler het componeren buitengewoon moeilijk. De toenemende censuur van het naziregime zette Distler enorm onder druk. Die spanning is te horen in zijn Weihnachtsgeschichte. Toch zijn er ook delen waarin hoop en berusting doorklinken.

Geen traditioneel kerstconcert dus. Maar misschien hield u toch al niet zo van die opgelegde kerststemming. In dat geval is dit concert echt iets voor u!

Programma

Thomas Tallis (ca. 1505 - 1585)

Missa Puer natus est nobis
Videte Miraculum

Hugo Distler (1908 - 1942)

Die Weihnachtsgeschichte