Te huur: uniek kistorgel, ideaal voor renaissance- en barokmuziek

kistorgelkistorgel

Speciaal voor het Rotterdamse kamerkoor Cappella Gabrieli bouwde de internationaal gerenommeerde orgelbouwer Henk Klop in Garderen een kistorgel met twee 8'-voets registers, waarvan het een is toegesneden op renaissancemuziek en het ander bij uitstek geschikt is voor barokmuziek. Daarbij kan het instument getransponeerd worden, zodat ook muziek die vraagt om een andere toonhoogte moeiteloos gespeeld kan worden.

In overleg is het orgel te huur. Bel of mail daarvoor Maarten Michielsen: 0614 487661 of .

kistorgelkistorgel

Cappella Gabrieli zingt regelmatig werk van componisten als Lassus, Palestrina, Tallis, Schütz, Monteverdi en Bach. Vaak is daarbij een orgeltje nodig als begeleiding – solo of als instrument in het continuo. Het koor huurde voor zijn concerten regelmatig een kistorgel, maar ondervond dat de bestaande orgels (doorgaans met registers van verschillende hoogten) niet ideaal zijn voor voor programma’s waarin zowel renaissance- als barokmuziek worden gezongen. Daarom nam het koor het initiatief om zelf een orgel te laten bouwen. In overleg met de firma Klop en orgeladviseur Ton van Eck is gekozen voor een instrument met twee 8'-voets registers en een geavanceerde transpositie-inrichting. Zo’n instrument is uniek in Nederland en daarbuiten.

kistorgelkistorgel

Uit de aanbevelingsbrief van dr. Ton van Eck, organist van de St. Bavo-basiliek in Haarlem en lid van het College van Orgeladviseurs Nederland:

Mijn ervaring met continuo-instrumenten is dat hogere registers (zoals 4') vaak weinig of niets toevoegen aan de draagkracht en de steun voor het koor, en het toonbeeld zelfs kunnen vertroebelen. Het gekozen orgel is een uniek instrument. In de eerste plaats door de twee verschillende 8'-voets registers: een voor renaissancemuziek en een voor muziek uit barok en rococo. Dergelijke instrumenten bestaan bij mijn weten nog niet. Nog een pluspunt: het instrument is voorzien van een handige en veelzijdige transpositie-inrichting zodat ook met instrumenten in historische toonhoogte gespeeld kan worden (a = 415 Hz of a = 465 Hz) en zelfs tot een kwart lager, wat bijzonder handig kan zijn bij muziek uit de renaissance. Het instrument kan door een simpele handeling chromatisch (per halve toonsafstand) verstemd worden binnen de omvang van een kwint: een toon hoger en vier tonen lager.

Geïnteresseerden sturen we graag de complete aanbevelingsbrief.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij Maarten Michielsen, dirigent van Cappella Gabrieli.

kistorgel