Thomas Tallis (1505-1585)

Missa Puer natus est nobis

Tallis moet de zevenstemmige mis Puer natus est nobis geschreven hebben voor een bijzondere gelegenheid. Er is nooit een sluitend bewijs voor gevonden, maar de keuze van het kerstgezang, de stijl (de ‘ouderwetse’ cantus firmus in lange tenornoten naast de veel modernere imitaties tussen de stemmen) en de grote omvang van het stuk doen vermoeden dat het is geschreven voor de komst van de Spaanse koning Philips II naar Engeland in 1554. Philips kwam om te trouwen met koningin Mary, de dochter van Hendrik VIII en Catharina van Aragon. Zeker is dat Philips in Engeland was op eerste kerstdag, en het is ook bekend dat Engelse katholieken hoopten dat Mary een zoon en troonopvolger zou baren. Dat zou betekenen dat we ‘puer natus est nobis’ (een kind is ons geboren) moeten zien als een aanmoediging.

Zeker is ook dat Philips zijn beroemde Capilla Flamenca (zijn ‘Vlaamse kerkkoor’) had meegebracht. Enkele van de meest toonaangevende componisten van de Vlaamse stijl, die internationaal een enorm aanzien genoot, zongen in het koor, zoals Philippe de Monte. Waarschijnlijk heeft het bezoek van de crème de la crème van het toenmalige muziekleven Tallis geïnspireerd om het beste van zijn kunnen te laten zien.

Ook deze muziek is niet compleet overgeleverd. Van het Credo is maar een klein stukje teruggevonden, van het Sanctus ontbreekt in het eerste deel de tweede alt, van het Agnus Dei ontbreekt de tweede alt geheel en van de eerste bas de eerste twee delen. David Wulstan en Sally Dunkley hebben deze stemmen toegevoegd.

Tekst: Dick van Teylingen.

Opnamen | Partituur | Componisten | Vertalingen