« Puzzelen met Lassus | » Blog Overzicht | » Kerstmis in roerige tijden deel 1

Huiscomponist Joop Voorn

Niet ieder koor kent de luxe van een huiscomponist. Wij wel. Joop Voorn schrijft al sinds 2005 prachtige muziek speciaal voor Cappella Gabrieli. Hieronder een verslag van een vruchtbare samenwerking die al bijna 20 jaar duurt.

Joop Voorn & Maarten Michielsen

2005: Gesualdo’s Sacrae Cantiones

Eind 2004 voerde Maarten een idee uit waar hij al jarenlang mee rondliep: de ontbrekende stemmen van de motetten uit het tweede boek van Gesualdo’s Sacrae Cantiones laten aanvullen. Rond 1600 had iedere koorpartij (sopranen, alten, tenoren, bassen) z’n eigen partijboek. De afzonderlijke partijen werden niet, zoals nu, onder elkaar afgedrukt. Twee van die partijboeken zijn destijds verloren gegaan: de tweede sopraan en de bas. Maarten vond drie Nederlandse componisten bereid om de muziek voor deze partijen te componeren.

Vier maanden voor de concerten in mei 2005 zegde één van de gecontracteerde componisten af. Het was dus zaak snel iemand te vinden die deze klus op korte termijn zou weten te klaren.

Maarten belde Joop Voorn. Hij kende Joop nog uit zijn tijd aan het Conservatorium in Tilburg. Twee weken later lagen de partituren er.

Na ons concert in mei 2005 hebben we de Cantiones van Gesualdo vaker uitgevoerd, o.a. op het Internationaal Korenfestival Arnhem in juli 2005, en tijdens onze concerten in het najaar van 2013.

2008: Cantate

Op verzoek van Maarten schreef Joop Voorn vervolgens een cantate voor 6-stemmig koor, twee solisten en klein instrumentaal ensemble op teksten van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke: Ich bin so jung. We brachten het in november 2008 ten gehore. De enthousiaste respons van alle betrokkenen leidde tot het plan voor zijn volgende werk voor ons koor – een stuk ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van ons koor. Joop Voorn & Mieke

2011: Humanistisch requiem

Voor ons lustrumconcert schreef Joop Voorn het wereldlijke requiem Schweigsamer Tod - een muzikale reflectie op de dood op Duitse poëzie van o.a. Rilke, Heine en Hesse. We voerden het in november 2011 uit, met Voorns dochter Hadewijch als sopraansoliste. Het publiek was diep onder de indruk. Wijzelf trouwens ook.

2015: Belijdenissen van Augustinus

In oktober 2015 zongen we Voorns O veritas, een compositie op de tekst van Boek 12 van de Belijdenissen van Augustinus. Op deze pagina ziet u enkele foto’s van die gelegenheid. Ze zijn gemaakt door onze sopraan Hannelore Götz in de Dorpskerk in Ouderkerk aan den IJssel. Joop Voorn & Cappella Gabrieli

2016: Petrarca-madrigalen

En dan was er de ijzingwekkend mooie verklanking van drie van Petrarca’s Canzone alla Vergine: Vergine bella, Vergine pura, en Vergine santa. De première van deze madrigalen vond plaats in Ouderkerk aan den IJssel op 17 september 2016. Ons koor bestond toen 30 jaar en trad voor de vijfde keer op in Ouderkerk – een dubbel lustrum dus. Luistert u eens naar de opnamen.

2019: Hymne aan de Heilige Maagd Maria

In het stuk dat Joop Voorn dit jaar (we schrijven 2019) voor ons in petto bleek te hebben, heeft hij de Latijnse tekst van een eeuwenoude hymne aan de Heilige Maagd Maria op muziek gezet. Het werk beslaat één (weliswaar dubbelzijdig) A4’tje, maar dat wil niet zeggen dat het weinig studie behoeft. Tijdens onze eerste repetitie na de zomervakantie hebben we er voor het eerst aan geproefd. Wanneer het stuk z’n première beleeft durven we nog niet te zeggen. Blijf dus vooral naar onze concerten komen!

» Blog Overzicht | » Puzzelen met Lassus