Requiem voor gelovigen en twijfelaars

20.15 uur, donderdag 17 november 2011
Teresia van Avilakerk, Westeinde 12a, 2512 HD Den Haag (kaart)

20.15 uur, zaterdag 19 november 2011
Citykerk Het Steiger Sint Dominicus, Hang 18, 3011 GG, Rotterdam (kaart).

Entree: €25. Voorverkoop: €20

Muziek is belangrijk genoeg om de grote momenten in een mensenleven te markeren. Overal ter wereld zijn geboorte, huwelijk en dood aanleiding om muziek te laten klinken. In de rooms-katholieke kerk heeft de muzikale omlijsting van de begrafenismis zich ontwikkeld tot een zelfstandige kunstvorm: het requiem. ‘Requiem’ betekent ‘rust’, wat eigenlijk een rare titel is voor een compositie. Luister naar het Requiem van Verdi en u hoort meteen hoe misplaatst dat is. Pas vijftig jaar geleden heeft John Cage de titel serieus genomen. Hij noemde zijn stuk alleen geen rust, maar 4'33" (de duur van de rust).

Cappella Gabrieli met Domestica

Cappella Gabrieli met Domestica. Foto: Willem Stoop

U weet natuurlijk dat we de titel danken aan de eerste zin van de requiemmis: ‘Requiem aeternam dona eis, Domine’ (Geef hun eeuwige rust, O Heer). Het eerste meerstemmige requiem dateert van halverwege de vijftiende eeuw, en er zijn duizenden requiems gevolgd.

Intussen gaan er nog steeds mensen dood, maar die denken niet allemaal meer dat de engelen ze meevoeren naar het paradijs, of dat ze van God eeuwige rust kunnen verwachten. Is er voor hen dan geen muziek? Jazeker, nu wel. En wij gaan het zingen.

Sopranen en bassen

Sopranen en bassen. Foto: Willem Stoop

Joop Voorn schreef speciaal voor Cappella Gabrieli Schweigsamer Tod, een lange muzikale overdenking van de dood op schitterende Duitse poëzie (Rilke, Hölderlin, Heine, Hesse…). Je kunt het stuk rustig een filosofisch requiem noemen. Daarnaast zingen we een van de populairste requiems aller tijden, dat van Gabriel Fauré, en motetten van Brahms.

Joop Voorn (links)

Joop Voorn (links). Foto: Willem Stoop

We hebben het uitstekende ensemble Domestica Rotterdam, een fraaie bloemlezing uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest, bereid gevonden ons te begeleiden. Bariton Mattijs van de Woerd en sopraan Hadewijch Voorn zingen de solopartijen.

Tekst: Dick van Teylingen

Programma

Joop Voorn:
Schweigsamer Tod (wereldpremière)

pauze

Gabriel Fauré (1845–1924):
Requiem

Johannes Brahms (1833-1897):
Wenn wir in höchsten Nöten sien
Ach, arme Welt, du trügest mich
Ich aber bin elend