Palestrina, Monteverdi, Tomkins & Weelkes

20.15 uur, vrijdag 16 mei 2014
Oud-Katholieke kerk, Juffrouw Idastraat 7, Den Haag (kaart)

20.15 uur, zaterdag 17 mei 2014
Citykerk Het Steiger Sint Dominicus, Hang 18, 3011 GG, Rotterdam (kaart).

Entree: €15,00

In de aanloop naar het WK voetbal in juni brengt Cappella Gabrieli een interland van een heel andere orde. Op 16 en 17 mei zingt het koor werken van Engelse en Italiaanse componisten uit de renaissance. Italië heeft zijn topspelers Palestrina en Monteverdi ingezet. Voor Engeland komen uit Weelkes, Tomkins, Gibbons en Dering.

Tijdens de eerste helft van dit programma vol tegenstellingen is het woord aan de Engelse componisten. Het concert begint met het jubelende Hosanna to the Son of David van Thomas Weelkes. Liefhebbers van Engelse kerkmuziek zullen de Short Service van Orlando Gibbons en de Evening Service for Trebles van Thomas Weelkes zeker kunnen waarderen. Deze werken bieden de luisteraars door hun verhalende karakter en ingehouden emoties een ‘taste of true Englishness’.

Hoe anders When David heard van Weelkes: een bijzonder ontroerend stuk waarin het verdriet van een vader over de dood van zijn zoon schitterend is toongezet. Ook Thomas Tomkins’ Woe is me geeft bijzonder treffend uiting aan gevoelens van groot ongenoegen.

Gelukkig is daar dan het speelse Factum est Silentium van Richard Dering, waarin wordt bezongen hoe de aartsengel Michael heldhaftig een boze draak uit de hemel verjaagt. Het feit dat dit stuk in het Latijn is, vormt een mooie overgang naar het Italiaanse gedeelte van het programma, waarin het publiek zich om te beginnen kan laven aan de verstilde schoonheid van Monteverdi’s Adoramus te Christe en de opgewektheid van zijn Cantate Domino.

Het laatste woord in dit concert is aan Palestrina, de grondlegger van de katholieke kerkmuziek van de contra-reformatie. Van zijn hand worden drie werken uitgevoerd: het Ave Maria, het motet Tu es Petrus en de gelijknamige mis. Palestrina’s gedegen en solide maar ook uitermate heldere en transparante composities laten eenvoudigweg niets te wensen over. Zo moet muziek zijn.

Programma

Thomas Weelkes (1576 – 1623):
Hosanna to the Son of David

Orlando Gibbons (1583 – 1625):
Short Service - Magnificat & Nunc Dimittis

Thomas Tomkins (1572 – 1656):
When David Heard

Weelkes:
Evening service for trebles

Tomkins:
Woe is me

Richard Dering (c. 1580 – 1630):
Factum est Silentium

Claudio Monteverdi (1567 – 1643):
Adoramus te Christe

Monteverdi:
Cantate Domino

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594):
Tu es Petrus

Palestrina:
Missa Tu es Petrus - Kyrie, Gloria

Palestrina:
Ave Maria à 5

Palestrina:
Missa Tu es Petrus - Sanctus, Benedictus, Agnus Dei