Mariavespers van Monteverdi

20:15 uur, vrijdag, 19 mei 2017
Oude of Pelgrimvaderskerk, Aelbrechtskolk 20, 3024RE, Rotterdam (kaart)
Entree: €27.50. Voorverkoop: €25 (enkel ticket) of €22,50 (vanaf 10 tickets) - online kaartverkoop

15:00 uur, zondag, 21 mei 2017
Grote Kerk, Kerkstraat 20, 5211KG, ’s-Hertogenbosch (kaart)
Entree: €15. online kaartverkoop.

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat ons koor werd opgericht. In 1986 werd de Stichting Koorprojecten Rotterdam in het leven geroepen, met als doel met een kleine groep geoefende zangers in wisselende samenstelling mooie programma's in te studeren. Vaak werden voor deze programma's specialisten uitgenodigd. Zo werkten in het verleden Harry van der Kamp, Frans Moonen, David Wulstan, Andrew Parrott, Ton Koopman en Uwe Gronostay met het koor. Daarnaast maakte het koor vier cd's en verzorgde het een aantal premières van speciaal voor ons geschreven werken. In 1999 zijn wij overgestapt naar een koor in vaste samenstelling, onder een nieuwe naam: Cappella Gabrieli.

Ons 30-jarig bestaan wordt gevierd met 2 uitvoeringen van de Mariavespers van Claudio Monteverdi, met medewerking van barok-orkest In Stil Moderno en vocale solisten. Een concert op 19 mei in Rotterdam en een concert op 21 mei in Den Bosch, in de Grote Kerk.

Dirigent Maarten Michielsen legt uit waarom voor dit werk is gekozen:

'Aan Maria gewijde kunstwerken hebben altijd een bijzondere plaats ingenomen in de religieuze kunst. Religieuze muziek met een “Maria-thema' was vanouds expressiever, emotioneler, dan de reguliere kerkmuziek. Palestrina, die in de 16e eeuw gold als maatgevend voor de na te streven stijl in kerkmuziek, schrijft in het voorwoord bij één van zijn motettenverzamelingen: “Ik heb mijn muze hier die teksten laten verklanken, die aan de heilige maagd gericht zijn, het Hooglied van Salomon. Daarbij heb ik een hartstochtelijker idioom gebruikt dan in mijn andere religieuze werken, omdat het mij voorkwam dat de gedichten daar om vroegen.”

Het kan dan ook geen toeval zijn dat juist een aan Maria gewijd werk baanbrekend is in het gebruik van de nieuwe, 17e eeuwse expressiemiddelen. In dit revolutionaire werk worden voor het eerst de vernieuwingen die voortkomen uit de, dan nog zeer prille, Venetiaanse operavorm gebruikt in een groot geestelijk werk.

Voor Cappella Gabrieli is de keuze voor Monteverdi's Mariavespers, nadat we in 2014 het complete Hooglied in de zetting van Palestrina uitvoerden, een volstrekt logische: Palestrina's Hooglied-zetting behoort tot het beste uit zijn werk en bovendien tot het mooiste dat de 16e eeuw ons bracht. Daarna wil je natuurlijk alleen nog maar het mooiste zingen van een componist die past in het rijtje Palestrina, Monteverdi, Bach, Mozart, Debussy en Schönberg!'

We zouden het heel fijn vinden als u onze verjaardag met ons komt vieren. En daarbij geldt natuurlijk: hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Daarom hebben we voor het concert in Rotterdam enkele mooie kortingsacties. Bestelt u bijvoorbeeld tickets voor 10 personen of meer, dan krijgt u per persoon een korting van €5. Wees er snel bij; de Pelgrimvaderskerk is niet groot!

De tickets voor Rotterdam zijn te verkrijgen via de koorleden en via deze website. Voor informatie over en tickets voor het concert in Den Bosch kunt u terecht op de website van De Toonzaal.

Programma

Claudio Monteverdi (1567-1643):
Mariavespers (1610)