« Kerstmis in roerige tijden deel 3 | » Blog Overzicht | » Onbekend maar toch bemind: Pierre de Manchicourt

Kerstmis in roerige tijden deel 4 – over koorsolo’s en artistieke interpretatie

Het komt bij ons niet zo heel vaak voor dat individuele koorleden solo’s vertolken. Tijdens deze kerstconcerten was dat in Distlers Weihnachtsgeschichte wel het geval. Dat maakt zo’n uitvoering nóg spannender.

De rol van de verteller

Voor onze uitvoering van Distlers Weihnachtsgeschichte had Maarten oud-lid Bernadette van Leeuwen bereid gevonden de partij van de verteller voor haar rekening te nemen. Wij vonden het erg fijn haar weer te zien en te spreken en met elkaar samen te werken. En we namen ons petje voor haar af. De partij van de verteller is namelijk bepaald niet makkelijk.

De stem van Maria

Onze alt Marianne van den Beukel zong de partij van Maria. Vooral het deel Wir bitten dich von Herzen, waar het koor de solo van Maria - Meine Seele erhebt Gott den Herren - zachtjes begeleidt, was bijzonder ontroerend. Distler heeft dit stuk zó geschreven dat de lijnen van de koorpartijen zich door die van de partij van Maria heen vlechten. Prachtig!

De interpretatie van Maarten

Onze dirigent had besloten het deel Also hat Gott die Welt geliebt niet uit te voeren. Distler heeft zelf aangegeven dit het minst geslaagde deel van zijn Weihnachtsgeschichte te vinden. Maartens beslissing bleek een goede te zijn. Dankzij zijn interpretatie volgde het ‘Amen’ uit het slotdeel naadloos op het ‘So singen wir all Amen’ van het op één na laatste deel.

Ook besloot Maarten de door Distler aangegeven tempi niet altijd strikt te handhaven in onze uitvoering van Die Weihnachtsgeschichte. Ook dat bleek een goede stap.

Tenoren gezocht

Op dit moment werken we met veel plezier aan het programma voor onze concerten in maart en april. We zingen werken van Tallis, Gesualdo/Verbey en Manchicourt en zijn nog op zoek naar tenoren. Een goede zangstem, koorervaring en noten kunnen lezen zijn vereist. We repeteren op zondagavond in Citykerk Het Steiger in het centrum van Rotterdam, dichtbij station Blaak.

Lijkt het je wat? Meer informatie over het lidmaatschap vind je elders op onze website. Neem gerust contact op met onze dirigent Maarten Michielsen voor een auditie. Zijn telefoonnummer is 06 14 48 76 61.