« Kerstmis in roerige tijden deel 4 | » Blog Overzicht | » Concert organiseren – deel 1

Onbekend maar toch bemind: Pierre de Manchicourt

Manchi-wát? Dat was mijn eerste reactie toen Maarten vertelde dat we een mis van Manchicourt gingen uitvoeren. Schrijver dezes had nog nooit van de goede man gehoord. Ik deed wat ik meestal doe als we een mij onbekend werk zingen. Ik ging te rade bij Spotify en YouTube om te zien of ik een opname van de Missa Cuidez vous que Dieu nous faille* kon vinden. Dat was niet het geval.

En dus gingen we maar gewoon aan de slag, tijdens onze eerste repetitie voor het programma van de voorjaarsconcerten. We schrijven medio december 2019. Pre-coronatijdperk, wat Nederland betreft althans.

Fretloos

Maarten vertelde ons over kerktoonsoorten. Over grondtoon, dominant (kwint) en tritonus (overmatige kwart). Over de authentieke ligging (‘modus’) van het eerste deel van het Kyrie. En de plagale ligging van het tweede deel. Over de Arabische oorsprong van Joodse tempelzang. En dat een Arabische oed (de voorloper van de westerse luit) net als bijvoorbeeld een viool, cello en contrabas fretloos is, waardoor er buitengewoon vloeiende glissando’s kunnen worden gerealiseerd (luister maar eens naar een klezmerband). En dat je dat alles terug hoort in deze mis van Manchicourt.

Doedelzak

Maarten had niets te veel gezegd. Terwijl we het eerste deel van het Kyrie zongen, hield Maarten een toets van ons unieke kistorgeltje ingedrukt, zodat de grondtoon voortdurend klonk. Al tijdens de eerste maten ontstond een heel bijzondere klank en sfeer. De woorden ‘oud’ en ‘Oosters’, maar ook ‘doedelzak’ kwamen in me op. Het is zó jammer dat er toen geen opnamen zijn gemaakt! Wat hadden we u graag een voorproefje van deze prachtige muziek willen geven! Helaas werden we genoodzaakt onze concerten af te gelasten. U zult dus moeten wachten tot wij dit programma alsnog kunnen uitvoeren. We houden u op de hoogte!

Tenoren gezocht

Alle coronaperikelen ten spijt – we hebben nog plek voor enkele tenoren. Een goede zangstem, koorervaring en noten kunnen lezen zijn vereist. We repeteren op zondagavond in Citykerk Het Steiger in het centrum van Rotterdam, dichtbij station Blaak en de Markthal.

Lijkt het je wat? Meer informatie over het lidmaatschap vind je elders op onze website. Neem gerust contact op met onze dirigent Maarten Michielsen voor een auditie. Zijn telefoonnummer is 06 14 48 76 61.

*De volledige tekst van de beginregel van een chanson van Jean Richafort (1480 - na 1547) luidt ‘Cuidez vous que Dieu nous faille pour despendre largement?’, wat waarschijnlijk zoiets betekent als ‘Geloven jullie dat God ons niet van genoeg voorziet?’ Manchicourt gebruikte delen van de melodie van dit chanson voor zijn mis. De kenmerkende melodie komt aan het begin van elk deel in de mis terug.