Capella Gabrieli zingt Miserere

Allegri, Palestrina, Tallis, Monteverdi, Buxtehude, Telemann, Verdi

20.15 uur, vrijdag 13 november 2009
Eendrachtskerk, Eendrachtsstraat 95, Rotterdam (kaart). Toegang: €10.

15.00 uur, 15 november 2009
St. Josephkerk, Jansstraat 41, Haarlem (route, kaart). Toegang: uw gift.

Het geheime nummer van de Sixtijnse Kapel

Dit is geen aankondiging van het nieuwe boek van Dan Brown, maar wel van het volgende concert van Cappella Gabrieli. We zingen namelijk een beroemd nummer dat lang nergens anders gezongen mocht worden dan in de Sixtijnse Kapel, en dan ook nog in het donker.

Cappella Gabrieli

Cappella Gabrieli. Foto: exilepixel.com

Paus Urbanus VIII was er zo aan gehecht dat hij bepaalde dat het werk niet buiten het Vaticaan mocht worden uitgevoerd. Op overtreding stond excommunicatie. Partituren van het stuk werden dan ook achter slot en grendel bewaakt.

Sopranen en alten

Sopranen en alten. Fotos: exilepixel.com

Natuurlijk was het weer de kleine wijsneus Mozart die aan de haal ging met de muziek. Hij hoorde het stuk en schreef thuis uit zijn hoofd op wat hij gehoord had. Zonder een enkele fout. Zo wil het verhaal tenminste.

Nog steeds wordt het jaarlijks op Goede Vrijdag in de Sixtijnse Kapel uitgevoerd. Toch leven we inmiddels in andere tijden, dat weet zelfs het Vaticaan, en is het prachtige Miserere van Gregorio Allegri beschikbaar voor iedereen, op papier tot en met iPod.

Tenoren en bassen

Tenoren en bassen. Foto: exilepixel.com

Intussen blijft het natuurlijk het mooiste om het stuk ouderwets in een kerk te horen – daar is het voor gemaakt. Dat kan: op 13 en 15 november voert het Rotterdamse kamerkoor onder leiding van dirigent Maarten Michielsen het beroemde stuk uit en nog veel meer prachtige religieuze muziek: van Palestrina, Tallis, Monteverdi, Buxtehude, Telemann en Verdi.

Klaar om Miserere te zingenKlaar om Miserere te zingen

Klaar om Miserere te zingen. Fotos: Peter Hilton

De entree in Rotterdam is tien euro per persoon. De kerk in Haarlem vraagt een vrijwillige bijdrage die ten goede komt aan de restauratie van het orgel.

Tekst: Dick van Teylingen.

Programma

Telemann:
Missa super ‘Christ lag in Todesbanden’

Monteverdi:
Pulchræ sunt genæ tuæ
Sancta Maria
Spernit Deus

Palestrina:
Deus tu convertens
Sicut cervus
Sitivit anima mea

Tallis:
Psalm Tunes for Archbishop Parker’s Psalter

Buxtehude:
Missa Brevis

Gregorio Allegri:
Miserere